FDM ili SLA? Što odabrati?

Na svim forumima, grupama i objavama o printanju 3D modela minijatura, često ćete naići na diskusije oko toga što je bolje – SLA printanje ili FDM printanje. Kako bi odgovorili na ovo pitanje, prvo trebamo znati kako obje tehnologije funkcioniraju, koje su njihove prednosti, a koje su njihove mane.

Printanje modela slaganjem slojeva nizanjem tekuće plastike (u našem slučaju PLA) naziva se FDM printanje i zbog svoje jednostavnosti, u skorije vrijeme postalo je široko rasprostranjeno među zaljubljenicima u nove tehnologije. Materijal koji se najčešće koristi je biorazgradivi neotrovan PLA (koliko to plastika može biti) te od nje i mi printamo naše modele. Riječ je o tehnologiji printanja koje si većina ljudi zamisli na spomen 3d printera i ovog hobija generalno. Međutim, zbog svoje “jednostavnosti” dolazi do nemalog broja problema kod printanja minijatura. Prvenstveno jer ovakvi strojevi nisu zamišljeni za izradu malih i detaljnih figurica u živahnim pozama. Za razliku od FDM printanja SLA printeri modele izrađuju pomoću projeciranja UV svijetla kroz tanku foliju u posudu s tekućom smolom koja se potom lijepi na podlogu te stvara našu minijaturu. Zvuči komplicirano? Zato što i je! SLA printanje je mnogo “znanstveniji” i opasniji posao. Tekuća smola je izrazito otrovna za udisanje te izaziva smetnje kod dodira s kožom zbog čega se moraju nositi maska i rukavice, no nudi mnogo bolje detalje, otpornije i čvršće figurice, ne vide se slojevi printanja, a uz to sve minijature mogu biti u življim pozama. U nastavku slijede primjeri koji će Vam najbolje pokazati razliku jer ipak slika govori tisuću riječi!

SLA (lijevo) i FDM (desno) print

Prva slika prikazuje naš model “Wraith Kinga” isprintanog u SLA (lijevo) i FDM (desno) tehnologiji. Detalji kostiju, tkanine i krune puno su izraženiji na SLA modelu. Isto tako pozornost obratite na detalje ruku i zubiju koji su gotovo nepostojeći na modelu s desna, a na SLA modelu su jasno definirani.

SLA model minijature “Wraith king”
FDM model minijature “Wraith king”

Prava razlika između SLA i FDM modela tek je vidljiva kada dodatno zumiramo fotografiju. Detalji ornamenta krune gotovo su nevidljivi na FDM printu. Isto tako postoje brojne linije koje spajaju vrhove krune. To je posljedica viška plastike jer FDM printer ima poteškoća s printanjem ovako malih detalja. Njih je moguće lako odstraniti, no ovdje su namjerno ostavljene kako bi razlika bila što realnije prikazana. Također linije koje vidite na FDM printu posljedica su načina printanja nizanjem slojeva plastike debljine 0.1 mm, dok SLA printer koristi slojeve debljine 0.05 mm što rezultira gotovo nevidljivim prijelazima. Međutim, važno je naglasiti kako je ovaj primjer fotografiran visokorezolucijskim fotoaparatom (45 megapixela) pod profesionalnom rasvjetom te ovdje navedene razlike nisu toliko primjetne golim okom. Razlike su značajno vidljive tek na pobojanoj figurici gdje se neki detalji ne mogu dovoljno istaknuti zbog navedenih nedostataka FDM tehnologije.

Razlike u debljini sloja printa do izražaja dolaze kod okruglih površina. Fotografija prikazuje modele goblina fotografiranih odozgo. Crni model isprintan je u FDM tehnologiji i za razliku od sivog SLA modela linije na vrhu glave su mnogo izraženije. Sličnu stvar moguće je vidjeti i na maču.

Osim okruglih površina, FDM printer ima poteškoća i s printanjem nakošenih struktura kao što je vidljivo na primjeru “human riflemana”. Pozornost obratite na detalje drške mača, korice mača i pušku. Veterani modelarstva reći će kako su ovakve deformacije normalne i kod “standardnih” plastičnih modela te se lako odstrane skalpelom i brusnim papirom, što je i istina, no ovdje su modeli namjerno prikazani onako kako oni izgledaju bez dodatne obrade kako bi se što realnije pokazala razlika između ove dvije tehnologije. U nastavku pogledajte još nekoliko primjera razlika između FDM i SLA printeva!

Razlika SLA (lijevo) i FDM (desno) printa na modelu “swarf pikeman”
Razlika SLA (lijevo) i FDM (desno) printa na modelu “Lizardman swordsman”

Za kraj, napomenuli bismo kako ne postoji savršena tehnika za sve prilike. Detaljnost SLA tehnologije sa sobom donosi skuplju cijenu što ne mora odgovarati igračima koji “samo” žele popuniti stol neprijateljima koje će njihovi characteri slavodobitno pobijediti. U drugu ruku FDM printevi neće odgovarati grupama koje žele detaljno obojane minijature kako bi dodatno poboljšali svoju igru. U svakom slučaju nadamo se da će Vam ovaj blog pomoći u odabiru savršenih minijatura za Vaš stol!