PRINTANJE MODELA PO NARUDŽBI

Nabava SLA (resin) printera omogućila nam je davanje usluge printanja Vaših modela. U ovome blogu približit ćemo Vam proces kako od Vaše ideje nastaje gotov isprintan model!

Proces započinje nabavljanjem modela i njegovim stavljanjem u program koji nam omogućuje rotiranje, mijenjanje dimenzija i postavljanje potporanja kako bi print bio uspješan. Na slici možete vidjeti model biste zmaja u programu Chitubox s postavljenim potpornjima. Oni se najčešće postavljaju ručno te služe za pridržavanje printa te/ili omogućuju printanje dijelova koji “vise u zraku”. Bez njih dio modela se ne bi isprintao te se riskira oštećenje dijela printera. Zbog toga njihovo postavljanje iziskuje podosta vremena i iskustva.

Prikaz 3D modela u programu Chitubox s postavljenim potporanjima

Nakon obrade modela stavljamo ga printati u našoj radioni. Slika prikazuje početak printanja na našem SLA printeru. Rukavice i maska su potrebne kako bi se zaštitili od otrovnih para i slučajnog dodira smole i kože što može uzrokovati reakciju sličnu svrabu i opekotinama.

Isprintani model nakon pranja u alkoholu

Nakon što se model isprinta potrebno ga je oprati u alkoholu kako bi se maknuo višak tekućeg resina te kako bi bio siguran za rukovanje. Nakon toga modele je moguće odstraniti s ploče i maknuti potpornje. Kako bi olakšali proces koristi se vruća voda.

Nakon što se odstrane potpornji, isprintani modeli se stavljaju u UV komoru. Naime, nakon 3D printa u SLA tehnologiji modeli su i dalje mekani te ih je potrebno “stvrdnuti” pod UV svijetlom. Proces stvrdnjavanja započinje čim se upale UV svjetla, ali zbog sigurnosti modele ostavljamo između 15 i 30 minuta ovisno o njihovoj debljini.

Nakon što je model stvrdnut spreman je za slanje! Daljnji postupci bili bi ljepnjenje eventualnih dijelova i/ili bojanje istih. :)

Model zmaja s početka isprintan u SLA tehnologiji postavljen na FDM bazu. SLA tehnologija ističe svaki detalj izvornog modela te će nam biti užitak bojati ovaj model! Više primjera naših printeva možete pogledati u našoj galeriji.